perjantai 8. kesäkuuta 2012

Lohikäärmeen poluilla

Nuorena minua kiehtoivat fantasiakirjojen lohikäärmeet. Kiinalaisen kulttuurin ilkeistä lohikäärmeistä en ole koskaan pitänyt.
Myöhemmin olen löytänyt noita kiehtovia piirteitä muualta. Tässä niistä jotakin:
* Jos juokset hiekkatiellä, niin kenties hahmotat liikeintentiosi viivoina, jota lähtevät jaloistasi ja jatuvat ilmassa eteenpäin sinnepäin, minne liikut. Jos liieintentioihin kiinnittää huomiota, ne ovat luonteva tapa katsella etenkin eläimiä ja toki ihmisten toimintaa myös. Silloin mielenvire, tyoimeliaisuuden tyyppi ja määrä näkyy eloisuutena ja jonkinlaisena virtaavana toimintana, mikä on lieskamainen luonnollinen tapa hahmottaa elollisia.
* Nuotiotulen liekit luontoretken leiripaikalla.
* Hyönteisten kesäinen elämänmakuisuus, oravan pörröinen eloisuus, karvaturrikoiran kömpelö ystävällisyys, mukava tekeminen ystävien seurassa,...
* Sään tunne kasvoilla, myrsky, sumu, auringonpaiste, kesäsade,.. miten ne muuttavat maisemaa ja elämänrytmiä, miten valtavia ilmiöitä nuo entisajan ihmisille olivat, miten ne yhä ovat sisäänkirjautuneina luonnossamme.
* Lahjat ovat sitä että keskittyy huomaamaan juuri siihen elämänalaan liittyvät keskeiset asiat juuri siihen tapaan uin sillä elämänalalla on hyvä tehdä. Ktase3lenko, kuuntelenko, tunnenko, olenko ystävällinen, ihanteikas, kosketuksissa kouriintuntuvan aistitodellisuuden kanssa, oleno yhtä kehoni kanssa, eläydynkö,... Toisen ihmisen, ensisijassa ystävien ja lähipiirin, katsantokantaan, elämäntapaan voi sukeltaa oppien silloin tätä kautta lahjoja. On kuin elämä hehkuisi entisen vieraantuneen lättänyyden sijaan.
* Luonnosta voi ottaa mallia: eloisasti kuin orava, tunteikkaasti kuin kukka, oman rakkaan paikkansa löytäneen onnellisuudella kuin luonnon puu, kauniin ihanteikkaasti kuin pikkuhyönteisen lento,...
* Jos joka hetki kuulostelet kehoasi ja tunteitasi, että miten tällä sekunnin murto-osalla olisi kivoin liikkua, ja muutat sitten suunnitelmiasi ja liikut juuri niin, niin syntyy onnellinen tapa elää kuin entisaikain viisaalla ikään...
* Elämänviisauksista ja syvällisistä ajatelmista koottujen mietelmäkirjojen säkeet voivat opettaa paljon elämisessä arvokasta viisautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti